top of page

Creșterea bobocilor de rata in primele 3 săptămâni de viata

Anul trecut am crescut găini de oua dar anul acesta a revenit rândul ratelor. Ratele sunt pasările mele favorite si e o placere sa fii parte in evoluția lor.Am pornit incubatorul la jumătatea lui aprilie si in luna mai, când căldura se instalează, am avut bobocei de rata. Evit sa scot in luni friguroase pentru a nu fi constrânsa sa-i cresc la interior, departe de mediu lor natural. Rata este predominant erbivora si atunci când nu are iarba la dispoziție de care sa tragă, se ciugulește de pene.

Noaptea am continuat sa le aduc in casa pana la vârsta de 3 săptămâni, dar ziua au avut liber la soare, apa si iarba.


Cum au avut acces la mediu natural fără sa fie puse in pericol de pisicile si câinii ce guvernează curtea ?


Un coteț cu podeaua si podul detașabile pe care l-au folosit ca spațiu de zi in primele 3 săptămâni. Asta înseamna ca nu au avut podea si au stat direct pe iarba iar ca acoperiș a fost o simplă plasa de protecție prin care a pătruns soarele dar a făcut imposibil accesul pisicilor sau al coțofenelor. In zilele însorite acopeream parțial cu un carton sa le creez o zona de umbra iar in zilele ploioase, acoperișul detașabil era înlocuit cu o folie de policarbonat.


Cotețul a fost proiectat lung si îngust pentru a putea intra pe orice poarta pentru ca ulterior avea sa devina spațiu de noapte in țarcul larg al ratelor adulte. Ca spațiu de zi a fost mai mult decât suficient pentru cele 15 rățuște pana la vârsta de 3 săptămâni.


Rățuștele nu sunt pretențioase la hrana dar in schimb sunt capricioase daca nu au apa proaspăta/curata. Le-am instalat o adăpătoare cu doua cupe gravitaționale si am așezat sub ea un grătar acoperit de paie pentru a nu le permite să facă noroi, pe care ulterior sa-l bage in cupe.


Cușca era mutata pe măsura ce ele consumau iarba de sub ea. Având doua mânere era ușor de tras pe iarba in sistem sanie. In prima săptămâna o mutam rar, ulterior, pe măsura ce au crescut trebuia mutata mai des si datorita mizeriei lăsate cat si a necesarului de iarba.


Rățuștele au evoluat foarte bine, sănătoase si voioase, fără sa se îmbolnăvească si cu toate penele la locul lor :).

Daca aveți întrebări legate de creșterea boboceilor de rata, va aștept in secțiunea comentarii.


Partea a doua, creșterea lor de la vârsta de 3 săptămâni in sus, urmează in următorul articol.WhatsApp%20Image%202020-04-17%20at%2015.

UpToDate Farmer

Hranitori cu autoservire.
Viitoarea generatie de hranitori si adapatori pentru ferme !

Hranitoare pasari, hranitoare pasari salbatice, hranitori automate pasari, adapatoare pasari, adapatori automate pasari

bottom of page