top of page

Un coteț cu autonomie

…sau cum sa crești pasări investind doar 15 minute la sfârșit de săptămâna…

Îmi sunt dragi pasările dar nu atât de mult încât sa petrec mai mult timp cu ele decât cu micuții mei. Așa încât, idea unui coteț cu autonomie care sa-mi redea timpul liber s-a conturat tot mai mult si in aceasta primăvara i-a venit rândul.


Viziunea mea includea un coteț care sa-mi reducă efortul in creșterea pasărilor dar la final, s-a dovedit atât de eficient, încât uitam de ele pe parcursul săptămânii.

Cu noul coteț am bifat:

  1. Curățenie facila si rapida, maxim 20 de minute la 2 săptămâni

  2. Hrana si apa o completez o dată/săptămâna;

  3. Nu mai exista risipa de hrana;

  4. Ouăle sunt perfect curate si ușor de colectat de către mezinul meu de 3 ani jumătate;

Curățenia. Partea de jos este prevazuta cu sertare unde se colectează găinatul. Am proiectat sertarele cat mai ușoare astfel încât sa fie ușor de manevrat de către o femeie. Găinile circula si stau cocoțate pe stinghii de lemn astfel încât neexistând contact direct cu umezeala si mizeria, riscul de îmbolnăvire scade considerabil.

Odată pe săptămâna sau chiar mai rar, in funcție de numărul pasărilor, sertarele se scot si se răstoarnă in lada de compost aflata in imediata vecinătate. Sistemul este foarte eficient având in vedere ca pasările iubesc să stea cocoțate pe stinghii. Întotdeauna când au de ales intre un plan drept si o stinghie, vor prefera pe cea din urma.


Hrana este asigurata de seturile (apa+cereale) UpToDate Farmer . La interior, pentru ca spațiul este limitat, am instalat o hrănitoare dreptunghiulara mica suspendata si o adăpătoare la fel de mica.

La exterior am instalat hrănitoarea de capacitate mai mare si o adăpătoare la fel de mare.


Pentru oua am prevazut un cuibar cu 3 compartimente ce urmează a fi extins in toamna cu încă 3. Cutia pentru oua este proiectata cu o inclinație in unghi de 20-30 de grade astfel ca ouăle sa alunece la vale in spațiul de colectare. Un astfel de cuibar va asigura oua curate, intacte si cu posibilitate facila de colectare de la exterior.

Later edit: Acum, la 3 luni de utilizare, ma declar extrem de mulțumita. Este atât de facila colectarea lor încât a revenit total in sarcina copiilor. Le pot colecta fără sa intre in țarc si sa înfrunte cocoșii :).


Spatii de iluminare adecvate. Am prevazut un geam culisant, jumătate sticla si jumătate plasa. Iarna, geamul rămâne pe poziția sticla iar vara, pe poziția plasa.

Aerisirea vine din mai multe puncte, inclusiv de la ușa de întreținere, gândita pe sistem ușă in ușă, astfel ca vara circulația aerului sa se realizeze corect. Pasările sunt sensibile respirator la spatiile neaerisite prin urmare acest aspect nu trebuie neglijat.


Ca recomandări generale, va sugerez sa nu așezați paie in sertare ci doar cartoane, măcar pana se obișnuiesc să meargă la cuibar. Altfel vor face confuzie intre zona de circulație si cuibare.

Proiectați latura cuibarelor înspre casa, fără necesitatea de a intra in țarc. La fel si ușa de întreținere, folosita pentru realimentarea cu hrana.


Ușa lor de intrare/ieșire preferabil cu sistem culisant sus/jos ce poate fi acționata de la exteriorul țarcului cu o sfoara atunci când vreți sa le închideți/deschideți. In cazul in care va doriți sa automatizați acest proces, exista pe Amazon, un produs cu referințe bune. Eu nu l-am testat încă.


Pentru încapsularea polistirenului, folosiți la interior lambriu din material plastic si la exterior scândura sau orice alt material rezistent la UV si intemperii. Pasările sunt devoratoare de polistiren si este important sa nu rămână la vedere.


Pentru a avea căldura iarna nu e nevoie de sursa suplimentara de încălzire ci doar de o dimensionare corecta a spațiului raportata la numărul de pasări. Căldura este produsa de pasări, prin respirație, si un coteț bine izolat si dimensionat, nu o va pierde.


Atunci când faceți curățenie, spălați cu jetul de apa sub presiune, atât interiorul cotețului cat si sertarele.


(Cotețul a fost executat de mine, fără multa experienta in lucru cu lemnul deci faceți abstracție de eventualele greșeli de execuție. Prezentam idea, nu cotetul).WhatsApp%20Image%202020-04-17%20at%2015.

UpToDate Farmer

Hranitori cu autoservire.
Viitoarea generatie de hranitori si adapatori pentru ferme !

Hranitoare pasari, hranitoare pasari salbatice, hranitori automate pasari, adapatoare pasari, adapatori automate pasari

bottom of page