Atunci cand vorbim despre pasari sanatoase trebuie sa avem in vedere sistemul digestiv. De starea lui depinde in ce masura si cat de virulent se pot manifesta agentii patogeni si tot de el depinde modul in care se face conversia hranei. Nu e suficient ca o pasare sa manance mult daca nu asimileaza eficient micro si macro-nutrientii.
Ce nu se stie, este faptul ca atunci cand puii provin de la closca, ei imprumuta si flora microbiana intestinala de la ea, chiar din ziua 1.
In schimb, puii obtinuti prin metode artificiale (incubare), nu dispun de acea populare microbiana intestinala. Flora microbiana la aceasta categorie de pui se va dezvolta in timp iar pana la momentul colonizarii intestinale cu bacterii benefice, vor fi predispusi la boli de etiologie digestiva. Din acest motiv, devine necesara administrarea de probiotice chiar din prima saptamana de viata. PubMed explica cu o diagrama ceea ce tocmai am prezentat aici.
Dintre toate tulpinile de probiotice, Lactobacillius (acid lactic) are impact major pozitiv in sanatatea intestinala la pasari, prin urmare, noi preferam sa administram puilor lactate fermentate, in principal lapte batut sau iaurt natural in prima saptamana de viata sau atunci cand apar dereglari digestive, evident in cantitati mici. Exista in comert si probiotice comerciale pentru pasari in cazul in care fermierii doresc sa administreze la scara larga.
Pasarile/animalele adulte reusesc sa-si mentina un echilibru optim intre bacteriile benefice si patogene atat timp cat sistemul digestiv nu este supus la stres suplimentar si anume: administrare de antibiotice, hrana de proasta calitate, stres pshiologic. Este obligatoriu ca la fiecare administrare de antibiotic, sa se completeze la cateva ore distanta cu probiotice pentru a restabili echilibru intestinal si a reduce mortalitatea. A se consulta un medic veterinar pentru dozaj si frecventa.
Probioticele asigura un sistem digestiv sanatos, o rata optima de conversie a hranei si moduleaza raspunsul imun la agenti infectiosi. Toate aceste aspecte au fost demonstrate prin numeroase studii pe care voi incerca sa le detaliez mai jos.
Intr-un studiu facut pe rasa Broilers (de carne), Angel a demonstrat ca suplimentarea hranei cu probiotice Lactobaccilus (0.9kg/tona) a imbunatatit asimilarea calciului si fosforului la pasari.
Conform cu Erickson & Hubbard, 2000 and Menten, bacteriile benefice prezente in probiotice ce sunt direct corelate cu cresterea imunitatii la pasari sunt: Lactobacillus and Bifidobacterium, in principal cand vorbim de boli ale tractului digestiv.
Efectul imun-modulator al probioticelor are loc in doua moduri: 1. Ca urmare a microflorei create, in care probioticele migreaza pe toata suprafata intestinala si se multiplica pana la limita maxima; 2. Prin antigenul eliberat de organismele moarte, care asimilat fiind de intestin, stimuleaza raspunsul imun.
Concluziile studiilor facute de Kabir, au evidentiat urmatoarele: "In ultimii ani, conceptul de probiotic nu mai creaza confuzie cum se intampla in trecut. Acum el preprezinta un important aspect in biotehnologie, si poate fi utilizat pentru a promova dezvoltarea optima la pasari. In anii anteriori, omul considera toate bacteriile ca fiind potential periculoase, uitand de utilizarea micro-organismelor in prepararea alimentelor fermentate si in conservare, facand astfel conceptul de “probiotic” greu de inteles. Oamenii de stiinta se straduiesc acum sa stabileasca corelatia dintre pasari si bacteriile benefice din tractul digestiv, importante pentru starea de sanatate a lor. Din moment ce probioticele nu genereaza rezistenta microbiana, ele prezinta un imens potential pentru a devenii un inlocuitor al antibioticelor. Studiul curent demonstreaza ca probioticele pot fi utilizate ca o componenta de hrana pentru a stimula dezvoltarea optima, modularea florei intestinale, inhibarea patogenilor, stimularea imunitatii, oferind pasarilor o hrana de calitate."
Studiile la care s-a facut referire in articol sunt:
Variations on the Efficacy of Probiotics in Poultry
The Role of Probiotics in the Poultry Industry
Effects of prebiotics, probiotics, and their combination on growth performance, small intestine morphology, and resident Lactobacillus of male broilers
Probiotic immunomodulation in health and disease.
Comments