Ou bio, ou de tara si ou provenit de la pasari pasunate. Care este mai bun ?
top of page

Ou bio, ou de tara si ou provenit de la pasari pasunate. Care este mai bun ?



Ouale bio sunt oua provenite de la gaini crescute cu furaje certificate bio. Au acces la tarcuri exterioare inchise dar daca hranitorile sunt instalate doar in interior si in lipsa unei alte surse de hrana free range, gainile vor petrece cea mai mare parte din timp in apropierea hranitorilor, la interior.

Legal, crescatoriile de oua certificate ecologic trebuiesc sa respecte aceste conditii:

  • gainile sunt hranite exclusiv cu furaje ecologice cumparate de la producatori ecologici certificati;

  • gainile nu primesc antibiotice preventiv;

  • hrana lor nu contine pesticide, conservanti, hormoni sau OMG;

  • se respecta bioritmul pasarilor, astfel incat acestea nu sunt stresate si nici nu sunt fortate sa oua dupa exigentele unui program industrial;


Ouale de tara, sunt oua provenite de la gainile crescute in gospodarii mici. Majoritatea crescatorilor utilizeaza tarcuri/voliere fixe in care pasarile sunt protejate de rapitori iar hrana pasarilor variaza de la cereale pana la furaje granulate. Tarcurile in marea majoritate sunt neacoperite si pasarile beneficiaza de soare. Dar nu e obligatoriu.

Sunt considerate oua de tara si ouale provenite de la gaini crescute inchise intre ziduri atat timp cat provin din gospodarii mici rurale.



Gainile pasunate sunt gainile care au acces permanent la masa verde. Dar mai important decat vegetatia sunt toate acele insecte: gandaci, limacsi, rame pe care le descopera in vegetatie sau in pamant atunci cand scurma. Ouale provenite de la gaini pasunate sunt pe departe mai bogate in micro si macro nutrienti decat celelalte tipuri de oua si mai important este continutul de Omega 3 si vitamina D din aceste oua.

Agricultural Sciences a realizat un studiu in care a analizat continutul nutritional al oualor "pastured raised" si mai jos voi incerca sa extrag cateva fragmente. Sursa in original o gasiti AICI.


"În cercetarea, intitulată „Vitaminele A, E si continutul de acizi grasi esentiali al oualor crescute in custi vs oua de la pasari pasunate, care a fost publicată de catre Renewable Agriculture and Food Systems, cercetătorii au examinat modul în care accesul găinilor pășunate la hrană au influențat valoarea nutritionala a oului de găină, acizii grași omega-3 și concentrațiile de vitamine A și E.


Studiul a comparat, de asemenea, ouăle găinilor pasunate cu cele ale găinilor hrănite cu o dietă comercială. Diferențele au fost izbitoare, potrivit investigatorului principal Profesor Heather Karsten.


Gaina are un tract digestiv scurt și poate asimila rapid nutrienții din dietă. Vitaminele solubile în grăsimi din dietă sunt ușor transferate în ficat și apoi in gălbenuşul de ou. Nivelul de nutrienți in ouă este sensibil la schimbarea dietei.


Alte cercetări au demonstrat că toate vitaminele solubile în grăsimi, inclusiv A și E, precum și grăsimile nesaturate, acizii linoleic și linolenic se regasesc proportional in ouă și că dieta găinilor are o influență marcantă asupra concentrației in ou."


Gainile pasunate cresc fie libere prin toata gradina/curtea, fie in tarcuri/cotete mobile pentru a le limita accesul la legume in sezonul agricol dar in acelasi timp dispun de teritoriu nou de la o saptamana la alta, bogat in insecte. Vegetatia nu este intretinuta cu pesticide/insecticide pentru ca exact aceste insecte constituie hrana preferata a pasarilor si in general in cresterea buruienilor nu e nevoie de stimulente chimice.

In lume, unde cultura "pastured eggs" a patruns de ani buni, pretul oualor provenite de la gaini pasunate este cel mai ridicat dintre toate categoriile existente pe piata.

WhatsApp%20Image%202020-04-17%20at%2015.

UpToDate Farmer

Hranitori cu autoservire.
Viitoarea generatie de hranitori si adapatori pentru ferme !

Hranitoare pasari, hranitoare pasari salbatice, hranitori automate pasari, adapatoare pasari, adapatori automate pasari

bottom of page