Un coteț cu autonomie
top of page

Un coteț cu autonomie

…sau cum sa crești pasări investind doar 15 minute la sfârșit de săptămâna…

Îmi sunt dragi pasările dar nu atât de mult încât sa petrec mai mult timp cu ele decât cu micuții mei. Așa încât, idea unui coteț cu autonomie care sa-mi redea timpul liber s-a conturat tot mai mult si in aceasta primăvara i-a venit rândul.


Viziunea mea includea un coteț care sa-mi reducă efortul in creșterea pasărilor dar la final, s-a dovedit atât de eficient, încât uitam de ele pe parcursul săptămânii.

Cu noul coteț am bifat:

  1. Curățenie facila si rapida, maxim 20 de minute la 2 săptămâni

  2. Hrana si apa o completez o dată/săptămâna;

  3. Nu mai exista risipa de hrana;

  4. Ouăle sunt perfect curate si ușor de colectat de către mezinul meu de 3 ani jumătate;

Curățenia. Partea de jos este prevazuta cu sertare unde se colectează găinatul. Am proiectat sertarele cat mai ușoare astfel încât sa fie ușor de manevrat de către o femeie. Găinile circula si stau cocoțate pe stinghii de lemn astfel încât neexistând contact direct cu umezeala si mizeria, riscul de îmbolnăvire scade considerabil.

Odată pe săptămâna sau chiar mai rar, in funcție de numărul pasărilor, sertarele se scot si se răstoarnă in lada de compost aflata in imediata vecinătate. Sistemul este foarte eficient având in vedere ca pasările iubesc să stea cocoțate pe stinghii. Întotdeauna când au de ales intre un plan drept si o stinghie, vor prefera pe cea din urma.


Hrana este asigurata de seturile (apa+cereale) UpToDate Farmer . La interior, pentru ca spațiul este limitat, am instalat o hrănitoare dreptunghiulara mica suspendata si o adăpătoare la fel de mica.

La exterior am instalat hrănitoarea de capacitate mai mare si o adăpătoare la fel de mare.


Pentru oua am prevazut un cuibar cu 3 compartimente ce urmează a fi extins in toamna cu încă 3. Cutia pentru oua este proiectata cu o inclinație in unghi de 9-10 grade astfel ca ouăle sa alunece la vale in spațiul de colectare. Un astfel de cuibar va asigura oua curate, intacte si cu posibilitate facila de colectare de la exterior.

Later edit: Acum, la 3 luni de utilizare, ma declar extrem de mulțumita. Este atât de facila colectarea lor încât a revenit total in sarcina copiilor. Le pot colecta fără sa intre in țarc si sa înfrunte cocoșii :).


Spatii de iluminare adecvate. Am prevazut un geam culisant, jumătate sticla si jumătate plasa. Iarna, geamul rămâne pe poziția sticla iar vara, pe poziția plasa.

Aerisirea vine din mai multe puncte, inclusiv de la ușa de întreținere, gândita pe sistem ușă in ușă, astfel ca vara circulația aerului sa se realizeze corect. Pasările sunt sensibile respirator la spatiile neaerisite prin urmare acest aspect nu trebuie neglijat.


Ca recomandări generale, va sugerez sa nu așezați paie in sertare ci doar cartoane, măcar pana se obișnuiesc să meargă la cuibar. Altfel vor face confuzie intre zona de circulație si cuibare.

Proiectați latura cuibarelor înspre casa, fără necesitatea de a intra in țarc. La fel si ușa de întreținere, folosita pentru realimentarea cu hrana.


Ușa lor de intrare/ieșire preferabil cu sistem culisant sus/jos ce poate fi acționata de la exteriorul țarcului cu o sfoara atunci când vreți sa le închideți/deschideți. In cazul in care va doriți sa automatizați acest proces, exista pe Amazon, un produs cu referințe bune. Eu nu l-am testat încă.


Pentru a avea căldura iarna nu e nevoie de sursa suplimentara de încălzire ci doar de o dimensionare corecta a spațiului raportata la numărul de pasări. Căldura este produsa de pasări, prin respirație/corp, si un coteț bine izolat si dimensionat, nu o va pierde.


Avand posibilitatea colectarii oalor de la exterior, curatenia cu ajutorul sertarelor, spalarea lunara din exterior, folosind usile existente, nu e nevoie sa intrati niciodata in cotet prin urmare cotetul nu va avea inaltimea staturii unui om si in acest mod aveti doua castiguri:

  1. Economie de material si reducere de costuri la constructie;

  2. Caldura se va acumula cu mai mare usurinta intr-un spatiu mic si veti avea oua si pe timp de iarna fara nici o sursa de incalzire.

Pentru încapsularea polistirenului, folosiți la interior lambriu din material plastic sau chiar folie de tabla si la exterior scândura sau orice alt material rezistent la UV si intemperii. Pasările sunt devoratoare de polistiren si este important sa nu rămână la vedere.


Atunci când faceți curățenie, spălați cu jetul de apa sub presiune, atât interiorul cotețului cat si sertarele.


Planurile/schitele acestui cotet, cu dimensiuni si pasi de executie pot fi gasite in limba romana, aici:




WhatsApp%20Image%202020-04-17%20at%2015.

UpToDate Farmer

Hranitori cu autoservire.
Viitoarea generatie de hranitori si adapatori pentru ferme !

Hranitoare pasari, hranitoare pasari salbatice, hranitori automate pasari, adapatoare pasari, adapatori automate pasari

bottom of page